Engels boksen

Wat is Engels Boksen?

Deze moderne vorm van het vuistgevecht, behoort tot de zgn. zelfverdedigingssporten.

Het boksen wordt voornamelijk door mannen, maar ook door vrouwen beoefend. Het is een spel van aanvallen en verdedigen. De betekenis van de verdediging wordt wellicht het duidelijkst ge├»llustreerd door de Engelse benaming “Noble art of selfdefence” (= de edele kunst van de zelfverdediging). Bij een wedstrijd wordt hij/zij winnaar op punten, die de meeste treffers heeft geplaatst. De beoordeling gebeurt door drie of vijf juryleden, van wie ook de scheidsrechter deel kan uitmaken.

De belangrijkste aanvalsstoten zijn de directe (rechte) stoten, de hoek en de opstoot en zwaaistoot. De rechte stoot, ook stopstoot genaamd, is het beste zelfverdedigingswapen omdat hij de tegenstander terugwerpt.

In de verdediging kan ook gebruik gemaakt worden van het ontwijken, stoppen, afweren en opvangen van de stoten op de armen en de handschoenen. Het voetenwerk is uitermate belangrijk in de ring, zowel in verdedigend als in aanvallend opzicht. De bokssport is streng gereglementeerd. In principe wordt nog steeds gebokst volgens de Queensberry rules, die in 1886 in Engeland werden ontwikkeld door de markies van Queensberry. In de bokstraining wordt van allerlei hulpmiddelen gebruik gemaakt. De bekendste zijn de boksbal, een leren of kunststofbal, die tussen twee elastieken is bevestigd en zeer snel beweegt. Dit hulpmiddel is voor het aankweken van een snelle stoot en ter training van het reactievermogen. De stootzak is een grote met zand en zaagsel gevulde zak van zeildoek of leer, waarop de bokser zijn (harde) stoten kan oefenen.

Een uitermate belangrijk deel van de training is tevens het sparren met andere boksers.

Wat heb je verder nodig?

Voor de trainingen heb je de volgende dingen nodig:

  • Handschoenen
  • Scheenbeschermers (bij cardio boksen niet nodig)
  • Bandages
  • Mondstuk
  • Schelp
  • Springtouw

Materiaal kan je eventueel bij ons aanschaffen.

Voor verdere vragen, kan je contact opnemen via info@healthfactor.be

FacebookTwitterGoogle+Email