MMA

Wat is Grappling/ BJJ/ MMA?

Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) is een vechtsport die zich focust op Grappling met de nadruk op grondgevechten.

Het doel is een dominante positie te krijgen en ervoor te zorgen dat een aanvaller zo snel mogelijk “afklopt”. Het is gebaseerd op een aangepaste variant van het traditionele Japanse Jiu Jitsu, genaamd “Jiu-do”.

Het idee is dat zacht wint van hard. Met andere woorden, een klein zwakker persoon kan met de juiste technieken en bewegingen zichzelf verdedigen tegen een sterker en grotere aanvaller. Je kunt het beoefenen als zelfverdediging, tijdens speciale Grappling toernooien en gemixte Martial Arts toernooien. Sparren en continu herhalen van oefeningen spelen een belangrijke rol in trainingen. Het gaat vooral om de prestatie die geleverd wordt, met name tijdens wedstrijden en toernooien.

Mixed Martial Arts (MMA)

Mixed Martial Arts, meestal afgekort tot MMA, (en Engels voor: gemengde gevechtskunsten) is een sport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtsporten, zoals worstelen (grappling), judo, kickboksen, boksen en jiujitsu. Deze combinatie heeft als doel het vormen van de meest effectieve vechtsport voor een in theorie vrij gevecht.

In wedstrijdvorm is van een echt vrij gevecht nooit sprake in MMA. Als buitengewoon gevaarlijk bekend staande handelingen zijn verboden. Per MMA-bond verschilt de lijst met onreglementaire technieken op bepaalde punten. Dit heeft vaak te maken met nationale regelgeving. Veelal hebben de deelnemers zich in hun eigen discipline langdurig bekwaamd en zien een uitdaging in het treffen met vechters uit andere disciplines.

Er zijn diverse varianten van Mixed Martial Arts, ieder met zijn eigen kenmerken en regels, waaronder free fight (het vrije gevecht), vale tudo (Braziliaanse Mixed Martial Arts) en cage fighting (kooigevechten).

MMA bij Healthfactor

Bij Healthfactor wordt vooral de nadruk gelegd op het grondgebeuren en de bijbehorende technieken. Er zullen echter ook wel vormen in terug komen die bekend zijn met het thai of kickboksen.

Voor de staande technieken kan er makkelijk worden bijgespijkerd qua technieken en houding, in de reguliere lessen van het thaiboksen en/ of boksen.

Tijdens de trainingen voor het BJJ/ MMA ben je verplicht in het bezit te zijn van een:

 • Mondstuk, dit is ter bescherming van je gebit
 • Grappling/MMA gloves, om stoten te kunnen plaatsen
 • Schelp ter bescherming van de edele delen
 • Scheenbeschermers, voor het beschermen van de schenen
 • Oorbeschermers (als je snel last krijgt van je oren)

Wat heb je verder nodig?

Voor de trainingen heb je de volgende dingen nodig:

 • Handschoenen
 • Scheenbeschermers (bij cardio boksen niet nodig)
 • Bandages
 • Mondstuk
 • Schelp
 • Springtouw

Materiaal kan je eventueel bij ons aanschaffen.

Voor verdere vragen, kan je contact opnemen via info@healthfactor.be

FacebookTwitterGoogle+Email